kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

fuzle
[niem.],
zbiorowa nazwa mieszaniny wyższych alkoholi powstających jako uboczne produkty fermentacji alkoholowej, w procesach produkcji alkoholu etylowego;
gliceryna
[gr. glykerós ‘słodki’],
glicerol, propano-1,2,3-triol, CH2(OH)CH(OH)CH2OH,
związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy;
wprowadzanie grupy karboksylowej (–COOH) do cząsteczki związku organicznego;
Knoop Franz, ur. 1875, zm. 1946,
niem. biochemik;
kopra
[portug. < hindi khōprā],
wysuszony miąższ orzechów palmy kokosowej;
kutyna
[fr. < łac.],
bot. niejednorodna substancja o wyglądzie przypominającym wosk, złożona z trudno rozpuszczalnych estrów kwasów tłuszczowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia